IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei инвестира 632 млн. долара в нова централа на едно от звената си

Huawei Digital Power ще се сдобие с централа и развоен център в Шънджън

17:04 | 18.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Huawei Technologies ще похарчи 4 млрд. юана (632,52 млн. долара) за изграждането на нова централа и център за развойна дейност за звеното ѝ Digital Power, пишат местни медии. Това се случва в момент, в който китайският гигант диверсифицира бизнеса си предвид натиска от Съединените щати, предава Ройтерс.

Huawei Digital Power е подписало споразумение за проекта с местните власти в Шънджън, където се намира и централата на компанията майка, писа вестник 21st Century Herald.

Сделката е част от по-голямо събитие, провеждано от властите в Шънджън за отбелязване началото на нов строителен проект в града, допълва изданието.

21st Century Herald твърди, че проектът на Huawei е в подкрепа на китайската цел за постигане на пик на въглеродните емисии през 2030 г. и превръщането на страната във въглеродно неутрална преди 2060 г.

Huawei не е отговорила на запитването за коментар относно споразумението.

Компанията се опитва да диверсифицира портфолиото си отвъд основния си бизнес с телекомуникационно оборудване и този със смартфони, които през последните години бяха тежко засегнати от американските рестрикции върху износа.

Huawei Digital Power е регистрирана миналия юни на името на настоящия ротационен председател на компанията Кен Хъ.

Тя е създадена, за да се изправи срещу „предизвикателствата на ерата на масивите от данни, трафика и потреблението на енергия“, като предоставя решения като умни центрове за данни и помага на телекоми и оператори на телекомуникационни кули да постигнат „зелена ефективност“, гласи уебсайтът на компанията.

През януари Huawei Digital Power и China Resources Power Holdings, която управлява въглищни електроцентрали в Китай, подписаха споразумение за сътрудничество за разработване на проекти за чиста енергия като платформи за големи обеми от данни за соларни панели, системи за съхранение на енергия и интелигентни електроцентрали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още